Wednesday, October 22, 2008

macarroni cheese versi aku

halo kawan2..haaa..nih nak share resepi la nih..tau mmg berlambak2 resepi nih kat net tp ni aku try sbb teruja dengan a fren's fren website dia buat makaroni..kiranya i was inspired by that blog la. kebetulan bahan2 pun dah ada..pastu dah la pada hari yg sama pi mkn lunch prawn macaroni cheese..yummy..tp muakss.. okla benda2 asas kena lah ada..tgk2 la dlm fridge ker raga ker benda2 yg korang ada.

aku bagi sukatan yg tak accurate, sbb buat nih ikut sedap rasa jer.

bahan2:
1) makaroni atau pasta
2) tomato pes
3) daging lembu/ayam hancur
4) bawang putih (ini wajib jugak ada.dipotong dadu halus. kalu malas titikkan (ketuk jer ngan pisau/lesung asal terbukak kulit dari isinya))
5) bawang merah skit (di mayang)
6) cili merah (option: cili boh dlm 1-2 sudu besar OR cili kering dlm 2-3 batang rendam jap pastu gunting kecik2). cili jgn ler byk sangat nnt pedas spoil plak rasa tomato tu..asal rasa pedas skit jer)
7) sayur campur beku(frozen mix vege. kalu takde, corn jer pun ok..kalu takde gak korang amik carrot, potong dadu)
8) 1 biji buah tomato yg dipotong nipis.
9) basil leaf or oregano (takde pun takpe. kalu ada baru ada aroma ala ala pizza!)
10) shreded cheese (kalu tak suka or takde pun takpe jugak!)
11) garam secukup rasa

oven!!!
mangkuk tahan oven. seramik etc atau loyang buat kek tu.


tambahan: mushroom soup instant or susu or butter or telur.
ada resepi yg guna mushroom soup instant tu, but since i takde, so just amik susu & butter masakkan sampai didih, tutup api biarkan sejuk. set aside. kalu nak pukul sebiji telur pun bleh tp nnt your macaroni will stick to each other become solid chunck.

mula2:
1) makaroni ikutla brapa cawan nak rebus..kalu ramai nak makan lebih kan la..agak2 kan la sendiri ek. i assume satu cawan utk 1 org makan. one hungry man. i pun terover rebus sampe ada terlebih plak.

note: mcmana nak tau dah masak..cucuk ler ngan garfu dah kalu dpt cucuk dgn senang pastu kaler nyer dari kuning ker warna ala2 warna krim maknanya dah masak la tu. masak jgn tutup periuk ek..biar open boiling. api jgn kecik sgt nnt lambat masak. kalu taknak bagi lekat sesama sendiri, letak ler minyak skit..satu sudu kecik ker.


pada masa yg sama boleh juga buat sos tomato nyer:

haritu aku takde minced meat..so..ayam minced pun bleh.kalu takde daging hancur tu, buat sendiri pun bleh..blend ajaaa guna blender tu..blend kering ek..yg blender pendek tu, bukan yg tinggi tu. jgn buh air plak. rebus dulu la ayam/daging tu senang blend. air rebusan jgn buang dulu, nnt bleh guna utk jadikan kuah tomato.

2) panaskan minyak sikit dlm 3-4 sudu. kalu ada olive oil best juga..api jgn besar. tumiskan bahan2 #4, 5, 6 & #7 sampai naik bau & aroma. jgn tinggalkan api time nih, nnt mungkin akan hangus pula.

3) masukkan pes tomato..letak air skit dlm setengah cawan. guna air rebusan daging/ayam tadi pun ok.

4) masukkan daging lembu/ayam kincang & sayur campur/carrot tadi. kacau lagi... kacau.. gaul gaul lagi...api besar skit pun ok.

5) kalu nampak kering sgt, tambah air skit2..jgn skali byk tau, nnt sos tomato cair tak sedap. masaklah bila rasa frozen mix vege tu dah empuk..dlm 10-15 ker. letak garam sesedap rasa. dlm tomato pes pun dah ada garam actually, so takyah letak byk garam.

6) pastu masukkan makaroni yg dah rebus tu..gaul gaul..then transfer kat mangkuk korang yg nak masuk oven tu. style aku, masuk separuh penuh then susun sliced tomato kat permukaan then tambahkan makaroni selebihnya sampe habis.

7) pastu tuangkan susu & butter (sebenarnya i pun tak tau la utk apa..utk bagi dia moist kot..not too dry). kalu tuang telur..nnt korang boleh potong2 coz dia dah jadi pejal la.

8) taburkan lagi tomato then cheese then baked for about 10 mins ker. .suhu dlm 180 degree. tadaaaa.... bon apetite!

ps:aku tak tau la kenapa takleh nak upload gambo dlm nih..fuhh sungguh kampungss

No comments: